Elm Ponies
Tämä on Googlen välimuistista talteen otettu sivu ja sivun kaikki tekijänoikeudet kuuluvat sivun alkuperäiselle luojalle!

Degradatie


© Kisshu

Shetlanninponi ori Degradatie
VH13-017-0721
syntynyt 30.06.2011 (CAS)
98cm
Painotuslaji kouluratsastus (HeB & 50cm)
Omistaja Saila (VRL-05775)

Reetu täytti 3-vuotta 07.03.2012

Saavutukset

SHLA-II myönnetty 25.02.2014 95p

Jälkeläiset

20.01.2014 she-t. Mayflower MO (e. Maywell Cecilia)
29.01.2014 she-t. Sointuvan Olivia (e. Hippulan Pikkumyy)
24.07.2014 she-o. Elm Johnny Boy (e. Raatteen Zombie)

Luonne

Reetua ei alun perin ollut tarkoitus ottaa meille asumaan, saatikka sitten ostaa. Ystäväni elämän tilanne muuttui, jonka takia hän soitti minulle keskellä yötä ja kysyi, saisiko Reetu meiltä karsinapaikan väliaikaisesti. Olin nähnyt Reetun muutaman kerran ja hieman vastahakoisesti myönnyin orin ottamiseen. Heti seuraavana päivänä Kati huristeli vanha kuljetuskoppi auton perässä pihatietä pitkin. Oli tarkoitus, että Reetu asustaisi meillä enintään kuukauden, jonka aikana nainen saisi etsittyä oriille uuden tallin. Kuinka kävikään, kuukausi meni ja Kati kysyi varoen, ottaisinko Reetun itselleni. Jouduin hetken miettimään ja lopulta ehkä hieman vastahakoisesti vastasin kyllä. Tässä vaiheessa kolme vuotiaan orin kanssa ei oltu tehty juuri mitään ja se oli melko mahdoton käsiteltävä. Kun kuukaudet vierivät, alkoivat toimetkin orin kanssa sujua. Pikku hiljaa saimme oriista ihan käsiteltävän tapauksen. Tai no, meidän mittakaavassamme käsiteltävän, suurin osa vierailijoista kiertää Reetun kaukaa.

Reetu on kaikin puolin hankala hoidettava. Se säikkyy pienimpiäkin asioita, eikä seisoisi hetkeäkään paikoillaan. Ei kannata edes harkita, että harjaisi tämän söpön ponin karsinassa. Seinään läntättyjä ”hevoskuiskaaja” talli tyttöjä on paikkailtu useamman kerran. Käytävällä Reetun kanssa pärjää rauhallisuudella ja silloin tällöin pitää myös osoittaa kuka on pomo. Kavioita putsatessa saa aina kuitenkin tapella, Reetu haluaisi aina itse päättää, koska on valmista. Ori luottaa enemmän naisiin ja sen takia myös naiskengittäjä olisi hieno asia Reetun kannalta. Satulavyötä kiristäessä takajalka nousee tuon tuosta, orin yrittäessä potkaista satuloitsijaa. Hampaat naksuvat pahaenteisesti, joten on parasta että pysyy toimenpiteiden aikana kaukana orin taka- ja etupäästä. Reetun käytös mittakaavassa suitsiminen on helppoa, se vain luimii ja yrittää hieman näykätä.

Kun Reetua taluttaa, on parasta laittaa sille naru suuhun tai turvan ympäri. Isommissa tapahtumissa suitset ovat välttämättömät. Reetu säikkyy melkein kaikkea matkalla tallista tarhaan. Usein Reetu tulee ulos kahdella jalalla, poikittain, laukaten, pukittaen tai kaikkien näiden sekoituksella. Reetu ei omista minkäänlaisia tapoja narunpäässä ollessaan ja pahimpina päivinä sitä vie ulos kaksi raavasta miestä, jotka vikisevät narun päässä samalla lailla kuin hentoiset naiset. Orilla on paljon energiaa, mitä se sitten saa purkaa aitauksessa, mikäli sielä pysyy. Reetu saa aidat rikki hujauksessa ja lanka-aidoissa se ei pysy lainkaan. Muiden lajitovereiden kurittaminen on mitä mahtavinta puuhaa ja jos Reetulle joku erehtyy tarhaan kaverin laittamaan, voi soittaa eläinlääkärin jo valmiiksi tallille.

Ratsastaminen Reetulla on haastavaa, eikä koskaan tiedä mitä tuleman pitää. Orilla on todella paljon energiaa ja se tarvitsee liikuntaa melkein päivittäin. Pidemmät lepojaksot saavat Reetun kierroksille ja ratsastaja voi silloin vain toivoa parasta. Ilmeisesti myös mörköt uhkailevat Reetua päivittäin, vaikka ratsastajan mielestä se on vain sama sanko joka oli siinä jo eilen. Ei ole mitenkään kummallista, jos Reetu alkulämmittelyiden aikana hyppii pystyyn ja pukittelee. Kunnon verryttelyn jälkeen Reetu kuuntelee apuja hyvin, taipuu helposti ja tekee vähän vaikeampiakin koulujuttuja. Sillä vain tuppaa olemaan hieman liikaa vauhtia ja sen kanssa pitää tehdä paljon puolipidätteitä ja pysähdyksiä. Esteratsastus on orin heikkokohta, se nimittäin vihaa hyppäämistä. Erityisen hankalaa hyppäämisestä tekee se, että Reetu pelkää suurinta osaa esteistä. Useinmiten se kieltää juuri ennen estettä tai juoksee kaukaa ohitse, purren lujasti kuolaimeen. Hyppääminen ei siis Reetun kanssa ole vaihtoehto purkaa energiaa. Silloin tällöin Reetua voi käydä ajamassa läheisellä raviradalla tai tekemässä laukkaspurtteja pellolla. Tielle sen kanssa ei ole suotavaa lähteä, ori on kaukana maastovarmasta.

Suku

Isä: Honor v. Rain Ii: Super Baloo Iii: Ragordesh
Iie: Kimir Love
Ie: Hjärta Iei: Jaffa
Iee: Dokodiil
Emä: Jekkutyttö Ei: Samar Eii: Power Jump
Eie: Love Forever
Ee: Ragga Hoppa Eei: Enjoy
Eee: Rugoo

i: Reetun isä, Honor v. Rain on musta, komea ori. Rain asustaa Saksassa, jossa se nykyään toimittaa ainoastaan eläkeläisen virkaa pienessä siittolassa. Rain oli aikoinaan Saksanmaan tunnetuin shetlanninponi. Se ihastutti liikkeillään kouluradoilla, keräten huimat määrät sijoituksia. Orin liikkeet olivat elastiset ja se näytti tanssivan aina, kun ryhtyi töihin. Suurten puoliveristen maassa oli lähes ihme, että Rainista tuli niin tunnettu, sehän oli vain pieni poni. Ori astui lähes sata tammaa ja sen jälkeläisiä löytyy ympäri eurooppaa.

Ii: Super Baloo oli nimensä veroinen. Ori kilpaili monessa eri lajissa, valloittaen nuorena ensin raviradat Suomessa, jonka jälkeen se myytiin Ruotsiin. Ruotsissa ori kilpaili valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa, hienoin tuloksin. Ravistaan se sai aina erityisiä kehuja, ollessaan kouluaitojen sisäpuolella. Baloo ei ollut tuttu näky näyttelykehissä, mutta sai silti kiitettävän määrän jälkeläisiä. Ori oli 103cm korkea ja väriltään musta.
Iii: Ragordesh villitsi Suomen raviradoilla pieniä ponityttöjä. Ori voitti monta mestaruutta ja sen kuva koristi usein lasten hevoslehtien kansia. Ragordesh kuoli nuorena ähkyyn, mutta astui muutaman tamman ja moni orin jälkeläisistä on nähty raviradoilla. Ragordesh oli mustankirjava, 104cm korkea.

Iie: Kimir Loverin omisti raviohjastaja ja tamma toimittikin lähinnä maskotin virkaa ns. "oikeiden juoksijoiden" tallissa. Kimi ostettiin vähä kuin vahingossa, toisen ravimiehen kaupatessa sitä raveissa. Tamma astutettiin sen vanhoilla päivillä, kun lämminveriset eivät enää menneetkään niin hyvin kaupaksi. Kimi oli 102cm korkea, musta ponitamma.

Ie: Hjärta asui syntyi Ruotsissa mutta myytiin kuusi vuotiaana Saksaan. Hjärta kilpaili helpoissa koululuokissa sekä vaativissa valjakkoluokissa. Tamma oli luonteeltaan haastava ja moni kisapaikoillakin veikkasi sitä ennemmin oriiksi kuin tammaksi. Hjärta purki energiansa kuitenkin usein radalla, tuoden kotiin monet ruusukkeet. Tamma sai elämänsä aikana vain yhden jälkeläisen. Hjärta oli musta, 105cm korkea poni.

Iei: Jaffa oli komea, pitkäharjainen voikko shetlanninponiori. Jaffa kilpaili lähinnä valjakkoajossa, parinaan lähes yhtä komea ruuna. Jaffa oli hyväluonteinen, eikä koskaan oikkuillut. Suurta suosiota orille toi myös pärjääminen näyttelyissä ja jotkut ihailijat kulkivat ympäri Ruotsia näyttelyissä ainoastaan Jaffan takia. Jaffa oli 106cm korkea.

Iee: Dokodiil, tuo musta tamma jonka elämä ei alkanut helposti. Tamma syntyi ratsastustallille, joka kuitenkin pian Dokodiilin syntymän jälkeen sulki ovensa. Muutaman kuukauden päästä sieltä löydettiin vain huonosti hoidetut eläimet ja alkoholisoitunut omistaja. Dokodiil oli yksi harvoista joka selvisi tallilta pois elävänä. Tamma oli 97cm korkea.

e: Jekkutyttö oli suomalainen ponitamma, joka teki tyydyttävää tulosta kouluradoilla. Jekkutyttö oli luonteeltaan kiltti ja motivoitunut tamma, mutta tilaisuuden tullen näytti myös hieman hankalamman puolensa. Jekkutyttö sai elämänsä aikana neljä varsaa, joista valitettavasti kaksi menehtyi muutaman kuukauden iässä. Varsojen kuolinsyytä ei koskaan selvitetty, joten Jekkutytön varsojen maine laski hieman. Jekkutyttö oli 100cm korkea, ruunikko poni.
ei: Samar ei niittänyt mainetta. Orilla kokeiltiin kaikkea, se kävi muutamissa raveissa ja ratsastuskisoissa, mutta usein lähinnä nauratti katsojia. Samar oli lähes mahdoton, niin käsiteltäessä, ajaessa kuin ratsastaessakin. Samar kuitenkin omasi hienot sukujuuret, joiden takia sen omistaja tahtoi käyttää sitä jalostukseen. Onneksi juuri yksikään varsa ei perinyt oriin luonnetta, mutta näköä senkin edestä. Ruunikko ori lopetettiin muutaman kuukauden kuluttua ruunauksesta, sen muuttuessa entistäkin hankalammaksi. Ori oli 103cm korkea.

Eii: Power Jump syntyi pienessä siittolassa, josta sen sitten osti ruotsalainen kilparatsastaja tyttärelleen ensiponiksi. Ori oli todella kiltti ja rauhallinen ja se opetti nuorelle tytölle paljon hevosista ja kilpailemisesta. Power Jump asui samassa perheessä koko ikänsä ja nykyään sillä ratsastamaan opetelleet sisarukset kilpailevat maajoukkuetasolla. Power Jump oli 102cm korkea ja väritykseltään mustankimo.

Eie: Love Forever asui ratsastuskoulussa. Tamma ei ollut suosittu, se oli hankala hoitaa ja ratsastaa. Tallin omistaja kuitenkin oli huomannut, että Love Forever opetti lapsille enemmän ratsastuksesta kuin yksikään hänen muista poneistaan. Tamma lopetettiin lopulta jatkuvan kaviokuumeilun takia. Love Forever oli musta ja 102cm korkea.

Ee: Ragga Hugga syntyi Ruotsissa, josta se muutti Suomeen ja kiersi muutamassa kodissa, ennenkuin päätyi suomenhevosen seuraneidiksi pieneen talliin. Ragga Hugga kävi muutaman kerran koittamassa onneaan raveissa, mutta muuten se vain söi, söi ja vielä vähän söi. Ragga Hugga eli kuitenkin kiitettävään 27 vuoden ikään ja menehtyi vanhuuteen. Ragga Hugan säkää ei koskaan mitattu.
Eei: Enjoy oli ruotsalaisen siittolan ori. Se vietti aikaansa lähinnä astuen ympäri Ruotsia tulleita ponitammoja ja käyden aina silloin tällöin näyttelyissä hakemassa palkintokaappiin uuden pokaalin. Väriltään ori oli musta ja korkeutta siltä löytyi 105cm.

Eee: Rugoo syntyi siitosponiksi. Se oli lähes koko elämänsä ajan kantavana ja puski maailmaan toinen toistaan söpömpiä ponilapsia. Rugoota ei koskaan nähty siittolan ulkopuolella, mutta se omasi valokuvista päätellen hyvän rakenteen. Tamma oli rautias, 100cm korkea.

Kisakalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset 57kpl
10.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 3/50
19.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 2/60
20.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 5/60
22.02.2012 / KRJ Kutsu / HeB / 1/60
24.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 3/60
25.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 5/40
27.02.2012 / KRJ Kutsu / Hec / 5/60
27.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 2/40
27.02.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 2/40
10.03.2012 / KRJ Kutsu / HeC / 3/40
11.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 5/40
14.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 2/40
15.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 1/40
17.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 2/40
19.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 1/40
24.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 2/40
27.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 3/40
28.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 3/40
15.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/40
16.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 3/40
18.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/40
23.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 3/30
25.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 2/30
21.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
11.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 5/28
12.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 4/28
12.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 5/33
27.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
27.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 5/40
28.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 5/40
22.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 1/40
25.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/40
27.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 5/40
24.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/30
25.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 5/30
26.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/30
28.12.2013 / KRJ Kutsu / Hec / 2/30
30.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 4/30
29.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
05.01.2014 / KRJ Kutsu / HeC / 4/40
06.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
01.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 2/30
06.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 3/30
08.01.2014 / KRJ Kutsu / HeC / 1/40
09.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 1/30
12.01.2014 / KRJ Kutsu / HeC / 5/40
13.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
04.01.2014 / KRJ Kutsu / HeC / 5/29
04.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/40
22.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 1/36
24.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 3/36
26.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 1/36
26.12.2013 / KRJ Kutsu / HeB / 6/39
28.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 2/36
20.12.2013 / KRJ Kutsu / Hec / 5/37
21.12.2013 / KRJ Kutsu / HeC / 5/37
04.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 2/30
14.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 2/50
18.01.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 7/50
Muut sijoitukset 11kpl
16.12.2011 / villi Kutsu / HeB / 4/23
03.01.2012 / villi Kutsu / HeC / 3/28
07.01.2012 / villi Kutsu / HeB / 4/38
07.01.2012 / villi Kutsu / HeB / 1/28
08.01.2012 / villi Kutsu / HeB / 5/35
17.01.2012 / villi Kutsu / HeC / 5/32
22.01.2012 / villi Kutsu / HeC / 2/32
29.01.2012 / villi Kutsu / HeB / 4/45
27.01.2012 / villi Kutsu / HeB / 1/73
13.12.2013 / VVJ Kutsu / noviisi yhdistetty / 2/30
27.12.2013 / VVJ Kutsu / noviisi yhdistetty yksilöille / 4/40
12.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty yksilö / 6/40
30.01.2014 / VVJ Kutsu / noviisi yhdistetty yksilö / 4/24
26.01.2014 / VVJ Kutsu / noviisi yhdistetty yksilö / 3/33
31.01.2014 / VVJ Kutsu / noviisi yhdistetty yksilö / 5/33

Valmennukset & päiväkirja

22.12.2013 - Söpöysnäyttelyt
Hieman hymisten lastasin Reetua kuljetusvaunuun. Olimme lähdössä söpöysnäyttelyihin, mikä ei ollut yhtään tapaistani. Yleensä poneja lastattiin kymmenittäin rekkaan ja lähdettiin hakemaan ruusukkeita, jopa toiselta puolelta maapalloa. Nyt lastasin yhtä ponia risaiseen kuljetusvaunuun, jolla sitten huristelisimme kisapaikaille. Joulumieli oli kuitenkin ottanut minusta vallan ja lähdin hilpeänä ajamaan. Perillä harjasin Reetun vielä pariin kertaan, ripustin harjaan muutaman rusetteja ja otin välillä myös pois. Komea orini näytti ihan tytöltä. Päätin repiä jokaisen rusetin irti Reetun harjasta ja mennä kehään ihan luomuna. Olimme toiseksi viimeisiä, mutta ei se mitään. Omasta mielestäni Reetu on söpö. Omalla kummallisella tavalla ehkä, mutta söpö silti. Alla vielä tuomarin kommentti.
Shettikset harvemmin söpöydessä häviävät, eikä tämäkään ori ole poikkeus. Oikein suloinen ilmestys. Upean paksut jouhet ja nätti pää. Värityskin on omalla tavallaan viehättävä, vaikka shettikselle melko tyypillinen onkin.

Kouluvalmennus 19.12.2013 - Leena Koivisto c Saila
Reetulla oli huono päivä, sen näki jo kun se asteli sisään maneesin ovista hapan ilme naamallaan. Saila yritti saada sitä liikkumaan hieman reippaammin, mutta vastaukseksi ori aina vain pukitti. Annoin Sailalle raipan, en tullut tänne tunniksi katselemaan Reetun omaa sirkusta. Muutaman häjyn näköisen pukkikohtauksen ja yhden tippumisen jälkeen Reetu alkoi kuunnella jo vähän paremmin apuja. Käskin Sailan koota oria hieman enemmän ja tehdä paljon temponvaihteluita ja voltteja. Reetu liikkui vieläkin hieman huonosti, mutta teki sentään jo jotain mitä pyydettiin. Tunnin aiheena oli pohkeenväistö, mikä ei ilmeisesti ollut Reetun mieleen. Se taisteli jokaista apua vastaan, mutta Saila käski oria päättäväisesti ja jotain pohkeenväistön tapaista olin jossain välissä näkevinäni. Lopuksi käskin Sailan ottaa vielä muutama reipas rinki laukkaa. Reippaan laukan jälkeen loppuravit olivatkin koko valmennuksen paras pala, orin ravatessa kuolaimella ja kuunnellessa Sailan apuja.

Kouluvalmennus 02.12.2013 - Leena Koivisto c Saila
Saila ratsasti Reetun maneesin ovista sisään. Poni oli hieman vauhdikkaalla tuulella ja Saila näytti hieman kireältä. Ensimmäisenä käskin Sailan istua alas satulaan ja unohtaa koko aikaisen ohjissa roikkumisen. Poni käveli reippaasti maneesin ympäri, välillä rikkoen raville, jolloin käskin Sailan pidättää istunnalla ja puolipidätteillä. Kun Reetu käveli jo hieman rauhallisemmin uraa ympäri, annoin Sailalle luvan kerätä ohjat ja alkaa ravailla rauhallisesti, tehden välillä siirtymisiä käyntiin ja pysähdyksiä. Reetu olisi mielellänsä juossut uraa ympäri kun höyryveturi, mutta Saila sai sen rauhoitettua nopeasti puolipidätteillä ja lähes jatkuvilla volteilla. Kun ori oli jokseenkin rauhoittunut, aloimme harjoitella pohkeenväistöjä. Reetu ei olisi millään malttanut tehdä työtä, vaan lähes aina Sailan vaatiessa väistöä se otti pohjeavun eteenpäin ajavana. Käskin Sailan hidastaa vauhtia vielä enemmän ja tehdä enemmän puolipidätteitä, että ori saataisiin kuulolle. Kympin suorituksia emme valmennuksen aikana nähneet, mutta ainakin Reetu väisti lopuksi muutaman kerran ilman erityisiä pyrähtelyjä. Lopuksi käskin Sailan ravata reippaasti ja tehdä samalla ympyröitä. Jälleen kerran Reetu rauhoittui huomattavasti vasta loppua kohden ja työskentelykin olisi varmasti sujunut paljon paremmin, jos se olisi ollut valmennuksen alusta saakka yhtä totteleva

Kouluvalmennus 12.11.2013 - Saila
Reetu ravasi Jennikan kanssa maneesissa, kun saavuin paikalle. Ori oli kuin viulunkieli jännittynyt, mutta kuunteli silti yllättävän hyvin Jennikan apuja. Aloitin valmennuksen heti tiukkaan sävyyni ja aloin huudella kommentteja Jennikan istunnasta. Kun tämä puoli oli hiottu kuntoon, pystyimme siirtymään eteenpäin. Käskin Jennikan tehdä molempiin päätyihin voltit ravissa ja pitkällä sivulla nostamaan laukan. Jennika teki työtä käskettyä. Reetu oli jo hieman rentoutuneempi, mutta painoi silti sisäpohkeelle ja välillä ympyrästä tuli päärynä. Käskin Jennikan kiinnittää huomiota ulkokäteen ja sisä pohkeeseen, että poni saataisiin pysymään ympyrällä. Laukan nostot menivät tuttuun tapaan mallikkaasti, Reetu kun ei koskaan pistänyt vastaan pienille spurteille. Lisäsimme harjoitukseen vielä laukkaympyrät pitkillä sivuilla. Ne sujuivat alusta saakka hyvin kuten yleensä, Reetu esittelee hienoa laukkaansa usein ja avut on helppo viedä sille läpi laukassa. Valmennuksen jälkeen jätin kaksikon ravailemaan loppuraveja.

Kouluratsastusta 11.11.2013 - Saila
Kapusin Reetun selkään, orin samalla pyöriessä maltattamattomasti. Pakkasesta huolimatta olin päättänyt ratsastaa kentällä, pienessä lumihangessa. Reetu kulki aluksi pää pystyssä ja hirnui läheisessä tarhassa olleille tammoilla. Sain sen kuitenkin keskittymään ja kohta se ravasi koottuna. Tein sen kanssa paljon voltteja ja tempon vaihteluita. Aluksi siirtymiset olivat kaukana pehmeästä ja välillä se rikkoi ravin laukalle. Sinnikkäiden toistojen jälkeen se alkoi kuitenkin kuunnella apuja, eikä enää hötkyillyt. Pyysin Reetun käyntiin ja kävelimme hetken. Sen jälkeen teimme vielä muutamia pohkeenväistö harjoituksia, sekä ravissa että käynnissä. Oli mukavaa huomata kuinka kuulolla Reetu oli ja kuinka pehmeä sitä oli ratsastaa. Treenin jälkeen talutin hikisen ponin talliin, peittelin sen loimiin ja huopiin ja jätin mutustamaan heiniä

Kouluvalmennus 10.01.2012, VRL-10804
Reetu asteli päättäväisin askelin ratsastaja selässään. Ohjeistin heitä tekemään itsenäisen alkuverkan, jonka jälkeen aloimme tekemään päivän harjoitusta. Tarkoituksena oli tehdä voltteja, jotta saataisiin Reetusta oikein taipuva ja rento. Helppo B tasolla tuomaritkin ovat tarkempia muodosta, joten tarpeeksi taivuttelemalla saisimme muodonkin paremmin esiin. Pyysin ratsukkoa siirtymää raviin ja tekemään jokaisen sivun keskelle 12m voltin. Saila siirsi orin raviin ja alkoi taivuttelemaan kunnon kaaria volteille. Aluksi Reetu puski sisäpohjetta vasten ja voltti pieneni helposti melkein viiteen metriin. Pyysin pitämään vahvemman tuen sisäpohkeella ja työstämään myö ulko-ohjan tuen kuntoon, muuten ei muotoa saavutettaisi. Saila siirtyi toiselle voltille. Reetu pysyi kyllä voltin tiellä, mutta hidasti raviaan löntystelyksi. Käskin ravaamaan sivuilla melkein keskiravia, jotta voltille tultaessa olisi riittävästi energiaa. Saila teki työtä käskettyä ja Reetu ravasikin hienosti. Jonkin ajan kuluttua poni painoi päänsä alas, muotoon ja kulki hienosti koko loppu tunninkin.

Kouluvalmennus 05.01.2012, Julia
Saavuitte Reetun kanssa maneesiin sovittuun aikaan. Orin karva kiilteli kauniisti valojen sattuessa siihen oikeassa kohdassa. Alkuverkka meni niin sanotusti verkkaisesti ja kymmenen minuutin päästä olitte valmiita aloittamaan. Otimme ensin peruutuksia ja pysähdyksiä pitkien ja lyhyiden sivujen keskikohdissa. Kun orista alkoi löytyä jarrut, pakki sekä kaasu aloitimme urakkamme. Pyysin teitä tulemaan pitkät sivut pohkeenväistöä, missä hevosen takapää olisi kohti maneesin keskustaa. Teimme tätä nelisen kertaa ja johan alkoi onnistua. Otimme myös toiseen suuntaan, jolloin hevosen pää olisi keskustaan. Annoin teille levähdystauon, jonka jälkeen aloimme hieman tempovaihteluita. Otimme käynnistä koottuun käyntiin josta harjoitusraviin ja toisin päin. Reetu kuunteli hienosti ja oli mukana toiminnassa, joten päästin teidät vähän aikaisemmin. Olitte komea ratsukko ja orilla oli hyvin energiaa tehdä kyseisiä askareita. Yhteistyö sujui moitteitta.

05.12.2011 Maastakäsittelyä
Heti aamulla lähdin hakemaan Reetua tarhasta, kun karsinat oli siivottu. Napsautin orille riimunnarun riimuun ja kietaisin jo tottuneesti narun turvan ympäri. Talliin mennessä pysäytin orin monta kertaa ja vaadin sitä seisomaan paikoillaan. Reetu oli hieman ihmeissään, mutta totteli kerrankin mukisematta. Tallin ovea lähestyessä Reetu alkoi hieman protestoida pysähtymistä tepastelemalla, mutta pysyi silti paikoillaan. Laitoin Reetun kiinni käytävälle ja otin siltä loimen pois. Ori joutui seisoskella hetken yksin käytävällä, kun lähdin hakemaan orin harjoja. Varustehuoneessa kuuntelin, kuinka Reetu tepasteli käytävällä. Kun palasin, ori oli ärsyyntynyt. Aloin harjata sitä pitkin vedoin ja se rauhoittui pikku hiljaa. Siltä vaati vielä totuttelua seistä käytävällä pitkiä aikoja, mutta olimme edistyneet jo huomattavasti. Nostelin Reetun kaikki jalat yksitellen, puhdistin ja naputtelin hieman kaviokoukulla kavioita. Reetu yritti muutaman kerran nyppiä jalkojaan pois, mutta roikuin niissä päättäväisesti ja pian ori antautui kohtalollensa. Harjattuani Reetun hyvin napsautin sille riimunnarun takaisin sen riimuun ja lähdin taluttamaan oria takaisin tarhaan, pysähdellen samalla tavalla kuin sisälle tullessa.

Kouluvalmennus 31.11.2011, Leena Koivisto (© Saila)
Oli Reetun ensimmäisen valmennuksen aika. Pidin valmennuksen maneesissa, missä Saila odotti jo. Pidin Reetusta kiinnin kun Saila kapusi orin selkään, orin tepastellessa sen minkä kerkesi. Aluksi talutin oria, sillä ei nimittäin oltu ratsastettu kuin muutaman kerran. Aluksi käskin Liisan tehdä paljon pysähdyksiä ja liikkeelle lähtöjä. Reetu oli pirteällä tuulella ja tarvitsi paljon puolipidätteitä ja valmisteluita aina ennen pysähtymistä. Kun Saila vihdoin löysi Reetusta jarrut, uskalsin antaa kaksikolle luvan ravata. Muutaman kierroksen jälkeen olin tyytyväinen, kun Reetu oli pysynyt aisoissa koko valmennuksen ajan. Se oli alkanut myös hieman hakeutua kuolaimelle ja rauhoittunut. Annoin Sailalle luvan nostaa harjoitusravin ja tehdä paljon erilaisia voltteja ja kiemuroita orin vetreyttämiseksi. Ori kuunteli ratsastajaansa tarkkaavaisesti, enkä heti olisi uskonut että sen ratsutus oli vasta aloitettu. Muutaman kerran ori hieman säikähti jotain, mutta pysyi silti Sailan hallinnassa. Reetu käyttäytyi koko valmennuksen ajan oikein hienosti ja sanoin Sailalle, että Reetu todellakin ansaitsi porkkanan tunnin jälkeen. Erinomaista työskentelyä!

28.11.2011 Meidän oma Reetu!
Reetu on nyt siis meidän oma. Ystäväni ei loppujen lopuksi pystynyt oria pitämään ollenkaan rahallisten ongelmiensa vuoksi. Maksoin orista pilkka hinnan ja eilen löimme nimet paperiin ja se on nyt virallista. Ori on edelleen aivan mahdoton käytökseltään, se ei ole muuttunut mihinkään. Alamme nyt tehdä orin kanssa mahdollisimman paljon töitä maastakäsin ja pikku hiljaa ratsailta. Reetu on jo oppinut, kuinka karsinassa käyttäydytään eikä se enää stressaannu karsinassa olosta. Se on saanut myös kaverin naapuritarhan Willystä, jonka kanssa ne haistelevat toisiaan ja oleskelevat paljon toistensa lähellä, toki aita välissään. Taluttaessa ori ryntäilee vieläkin, mutta muutamana päivänä kun orille on laitettu naru turvan ympäri, on mennyt paremmin.

19.11.2011 Reetu muutti meille
Lupasin väliaikais majoituksen Katin ponille Reetulle. Lähes koko elämänsä pihatossa viettänyt poni tuotiin vanhalla kuljetusautolla ja jo sen taluttaminen karsinaan tuotti työtä kahdelle raavaalle miehelle. Kati kertoi ettei oria oltu taluteltu melkein vuoteen ja että sen pihalle vieminen saattaisi tuottaa hankaluuksia muutamina päivinä. Kolme vuotias ori, eikä mitenkään käsitelty. Hieman närkästyneenä heittelin Reetulle iltaruoat kaukaloon, se kun oli koko päivän huutanut tallissa äänensä lähes käheäksi ja potkinut seiniin mukavia jälkiä. Kati lähti lähes samantien, kun ori oli karsinaansa saatu. Aamulla ruokaan ei oltu koskettukaan ja ori oli aivan hikinen. Ilmeisesti karsinassa oloilu ei ollut sen mieleen, mutta minkäs voit, pihattopaikkoja meillä kun ei ollut. Pienellä työllä ja tuskalla Reetu saatiin kelkottua lähimpään tarhaan. Päätin, etten puuttuisi orin koulutukseen millään tavalla, viikon kuluttua se ei enää olisi meillä. Sukunsa puolesta niin hieno ori ja kaikki rahkeet lähes hukkaan heitetty.

Tämä poni on virtuaalihevonen

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  Muokkaus Saila