Elm Ponies
Tämä on Googlen välimuistista talteen otettu sivu ja sivun kaikki tekijänoikeudet kuuluvat sivun alkuperäiselle luojalle!

Raatteen Zombie


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Shetlanninponi tamma Raatteen Zombie
ei rekisterissä
syntynyt 20.06.2013 (VARL)
106cm
Painotuslaji kouluratsastus (HeA & 60cm)
Omistaja Saila (VRL-05775)

Zombie täytti 4-vuotta 28.12.2013

Saavutukset

Zombiella ei vielä ole meriittejä

Jälkeläiset

24.07.2014 she-o. Elm Johnny Boy (i. Degradatie)
15.08.2014 she-t. Elm Bad Bianca (i. Theobald RH)

Luonne

Kiva nimi, siinä kaikki mitä kivaan poniin vaaditaan. Näin ajattelin kun selasin netin myyntipalstaa ja törmäsin tähän tammaan. Jälleen kerran järki jäi ja minä lähdin, kohti pääkaupunkiseutua missä Raatteen Zombie niminen tamma asusteli. Tilaksi paikkaa ei voi kutsua, missä Zombie asui. Se oli ennemminkin maalaistalli, jossa oli pari lämminveristä ja sitten tämä meidän neiti. Omistaja oli päättänyt myydä hevoset pois, ei kuulemma enää jaksanut. Tutustuin Zombiin kaikessa rauhassa paikan päällä, vaikka olin jo alitajunnassani päättänyt ottaa tuon pienen takkukasan mukaan. Mitään järkeähän siinä ei olisi, tamma näytti päällisin puolin kauhealta pitkän ja takkuisen talvikarvansa kanssa. Ensimmäisen vartin aikana se puri kolme kertaa ja yritti kerran potkaista. Joku siinä oli kuitenkin, mikä viehätti. Ja minähän sitten lastasin ponin ja kiikutin enempiä miettimättä Elmsiin.

Alkuun Zombie vetäytyi paljon omiin oloihinsa. Se ei oikein tiennyt, miten päin olisi ollut kun joku osoitti kiinnostusta sitä kohtaan. Lopulta siitä kuoriutui hyvin tammamainen ja itsekeskeinen tapaus, joka luulee olevansa maailman napa. Zombi on erittäin kettumainen tapaus. Hoitaminen on hankalaa, neidin tinttaillessa pienimmästäkin väärästä harjan vedosta. Jos jokin ei miellytä, se kyllä ilmoittaa sen luimistelemalla ja näykkimällä ilmaa. Jalkoja nostaessa ihmisen pitäisi mukisematta toimia nojaustolppana, ettei Zombin jalat vahingossakaan väsyisi. Varustaessa voikin sitten varautua jo hampaisiin takapuolessa, satulavyön kiristys nimittäin useinmiten kaataa tamman maailman. Zombiehen ei uppoa komentelut, ei edes jämäkältä ihmiseltä. Tamma tekee juuri niinkuin tahtoo eikä tippaakaan jousta. Tarhassa Zombie onkin joka ponin painajaiskamu. Tamma pomottelee muita ja kenelläkään ei ole asiaa heinäkasoille. Alun jälkeen päätin tarhata Zombien yksin, kun tarhakavereissa alkoi olla turhan paljon Zombien hampaan jälkiä. Taluttaessa neiti kulkee vierellä korvat luimussa, saattaa välillä yrittää näykätä ja silloin tällöin yrittää lähteä hanskasta.

Ratsuna Zombie esittää kaikki temppunsa viiden ensimmäisen minuutin aikana, jonka jälkeen useinmiten tyytyy kohtaloonsa. Zombie puree usein kuolaimeen ja kulkee pää pystyssä. Se tarvitseekin jämäkän ratsastajan joka heti alkuun laittaa sen ruotuun. Kun Zombie vihdoin tyytyy kohtaloonsa, se vaatii erittäin tarkat avut ja pehmeäkätisen ratsastajan. Pienet virheet Zombien selässä voivat johtaa poikittamiseen ja holtittomaan peruuttamiseen. Hyvän ratsastajan alla tamma taipuu ja vääntyy vaikka piruetteihin ja on yhteistyökykyinen kaikissa askellajeissa. Esteitä Zombien kanssa on turha edes haaveilla hyppäävänsä. Se joko kiertää tai kieltää esteet. Maastossa tamma on pirteä, mutta ei kuitenkaan kumma kyllä yritä ryöstää tai säiky asioita. Valjakkoajossa Zombie on kohtalaisen hyvä ja vetää kärryjä mukisematta.

Suku

Isä: Asterix Ii: Oodon Assi Iii: Haifur
Iie: Savaja
Ie: Glitter v. Guten Iei: Omron v. Guten
Iee: Sundoms Jessica
Emä: Hazard v. Guten Ei: Roccochoo Eii: Felix
Eie: Felicia
Ee: Grarna Eei: Koothrappal
Eee: Sun of Season
i: Asterix oli päisärikkö, 106cm korkea kouluponi. Ori kiersi ympäri Ruotsia kilpaillen helpoissa koululuokissa, saaden osakseen ihailua monelta taholta. Ponitytöt olisivat tehneet mitä vaan, etä olisivat päässeet rapsuttamaan tätä heppalehtien kanskikuva-poikaa. Asterix oli myös kasvattajien suosima ori, sekä kisamenestyksen- että rakenteensa ansiosta. Myös luonne orilla oli täysi kymppi. Asterix astuu edelleen tammoja ruotsalaisella tilalla ja se onkin ainoa Raatteen Zombien suvusta, jolla on edes hieman suomalaista verta.

ii: Oodon Assi oli suomalainen, 107cm korkea raviponi. Ori oli väriltään ruunikko. Oodon Assi juoksi tyydyttäviä tuloksia suomalaisilla raviradoilla 8-vuotiaaksi saakka, kunnes se myytiin huonon menestyksen vuoksi. Suomalainen kasvattaja, joka oli lähinnä kiinnostunut orin rakenteesta, osti Oodon Assin. Tämän jälkeen oria ei enää radoilla nähty, mutta näyttelykehät tulivat tutuiksi. Suurta menestystä ei Oodon Assi koskaan saavuttanut, mutta oli keskiverto kasvattajan keskiverto poni.

Iii: Haifurista tiedetään todella vähän. Ainoa varma on, että sen omisti Jans niminen ruotsalainen herra, ja että ori on myös syntynyt Ruotsissa. Haifur on rekisteröity 105cm korkeaksi, ruunikoksi. Kisamenestyksestä ei ole tietoa. Orilla on viisi jälkeläistä, joten suurta suosiota se ei ole jalostuksen saralla saavuttanut.

Iie: Savaja syntyi Ruotsissa, mutta se myytiin Suomeen heti luovutusiässä. Pari vuotta seuraponina, muutama ratsastuskoulussa opetusmestarina ja loppu ikä pienellä maalaistallila tilan lasten ponina. Savaja ei varsonut kuin kerran, Haifurin. Tamma oli rautias, sillä oli valkoinen piirto ja se oli 104cm korkea.

Ie: Glitter v. Guten oli Ruotsissa todella arvossaan oleva siitostamma. Glitter syntyi suurelle ruotsalaiselle kilpatilalle, jossa poneja lähinnä koulutettiin, kilpailutettiin ja sen jälkeen myytiin hyvällä rahalla. Glitter ylittikin kaikki odotukset tekemällä upeaa tulosta kouluratsastuksessa. Tamma kilpaili kansallisella tasolla Helppoa A:ta, jonka jälkeen se myytiin pieneen shetlanninponisiittolaan. Kaunis päistärikkö saikin viisi varsaa, joilla kaikilla on enemmän tai vähemmän sijoituksia kouluratsastuksesta. Luonteeltaan Glitter oli täysi kymppi ja säkäkorkeudeltaan se oli 106cm
Iei: Omron v. Guten syntyi samalla kilpatallilla kuin tyttärensä Glitter. Ori viettikin sielä koko elämänsä, sillä kisauransa aikana sen siitosarvo nousi pilviin. Omron kilpaili kouluratsastuksessa ja kävi myös tiuhaan tahtiin näyttelyissä. Ori omasi myös hyvän luonteen. Omron oli kimo, 105cm korkea ja sai elämänsä aikana lukuisia varsoja. Ori lopetettiin vannhuuden vuoksi.

Iee: Dundoms Jessica oli nuoren tytön kilpaponi. Jessica saavutti ratsastajansa kanssa monet juniori luokkien kultasijat kouluratsastuksen saralla ja nähtiinpä kaksikko muutaman kerran myös esteillä. Jessica oli luotettava ja todella rehellinen tamma. Jessica oli rautias, 105cm korkea. Tamma eli koko ikänsä saman perheen omistuksessa, mutta sen ratsastajan kasvettua liian isoksi sille, siirtyi Jessica vain oloneuvoksen rooliin.

e: Hazard v. Guten on jälleen yksi Gutenin kilpatallin poneista. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa kohtalaisella menestyksellä. Se oli todella oikukas ja huonoina päivinä se yleensä hylättiin liiallisen temppuilun takia. Tamma myytiin siitoskäyttöön, jossa se teki kolme varsaa. Hazard pistettiiin vielä vanhalla iällä kiertoon ja se kiersikin kahden vuoden sisällä neljässä eri kodissa. Loppujen lopuksi tamma lopetettiin, sen potkaistua nuorta tyttöä reiteen, jonka seurauksena jalka murtui. Hazard oli ruunikko ja korkeutta sillä oli 103cm .
ei: Roccochoo oli siitosori, jota käytettiin lähinnä sen upean ulkomuodon vuoksi. Kilpailu historiaa ei orilla liiemmin ole, mitä nyt muutama hassu sijoitus helpoista koululuokista. Näyttelyissä se kuitenkin loisti. Roccochoo oli täysin musta, sen jalkoja koristi sukat ja sen harja oli todella pitkä. Orilla oli myös todella kauniit liiikkeet. Roccochoo oli 103cm korkea ja se astui satoja tammoja elämänsä aikana. Roccochoo lopetettiin sen karkureissun päätteeksi, kun ori oli loukannut takasensa pahasti.
eii: Musta Felix asui Norjassa ja toimitti lähinnä seuraponin virkaa. Ori astui satunnaisesti lähi paikkakuntien tammoja hyvän sukunsa vuoksi, mutta kilpatuloksia sillä ei ole. Nuorena Felix toimi raviponina. Felix oli 102cm korkea.

eie: Felicia oli myös norjalainen poni, joka vanhempana myytiin Ruotsiin. Tamma ei kilpaillut vaan toimi ratsastuskoulun tuntiponina ja vanhempana seuraponina. Felicia sai ratsastuskoulu aikoinaan yhden varsan. Tamma oli ruunikko, 101cm korkea.

ee: Grarna syntyi Ruotsissa ja myytiin heti vieroituksen jälkeen ravitilalle, missä siitä yritettiin tehdä raviponi. Grarna ei kuitenkaan toiminut kärryjen edessä lainkaan, mutta tilan lapset ratsastelivat sillä silloin tällöin. Loppujen lopuksi Grarna myytiin nuorelle kilpauraansa aloittelevalle tytölle. Grarnalla on muutama voitto helpoista koululuokista. Grarna oli luonteeltaan todella kiltti. Säkää sillä oli 104cm ja se oli väriltään päistärikkö.
eei: Koothrappal teki loistavan raviuran Ruotsissa, voittaen myös parit arvokisat. Ori oli luonteeltaan todella tulinen ja sillä oli kova voitontahto. Rappal ravasi kilpaa kymmenen vuotiaaksi saakka, mutta vammautui eräällä kisareissullaan. Rappal siitti muutamia varsoja. Se oli 102cm korkea, musta.

eee: Sun of Season oli keskinkertainen raviponi. Tamma juoksi parina vuotena ravitilan isännän lasten ohjastamana. Kun lasten into lopahti, myytiin San halvalla eteenpäin. Lopulta kimo tamma päätyi koiranruoaksi, hankalan luonteen takia. San oli 102cm korkea.

Kisakalenteri

KRJ:n alaiset sijoitukset 69kpl
02.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/40
09.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/40
03.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/30
07.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
09.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
09.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/40
30.12.2013 / KRJ Kutsu / HeA / 3/39
01.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/39
12.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
13.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
14.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
16.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/40
18.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 6/40
20.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/40
21.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/40
22.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/40
23.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/40
26.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/40
14.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
20.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 6/40
17.01.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/50
15.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
18.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
24.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
25.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
26.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
25.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/40
26.02.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/40
11.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 10/100
12.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/100
06.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/100
05.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 4/100
06.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 9/100
07.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 10/100
08.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 9/100
09.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 3/100
13.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 6/100
02.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 5/50
05.03.2014 / KRJ Kutsu / HeB / 7/50
07.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/50
08.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/50
09.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/50
11.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 6/40
08.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/50
20.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
20.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
01.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
04.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
06.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
01.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
03.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
08.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/30
17.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 9/100
22.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/50
24.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/50
17.08.2014 / KRJ Kutsu HeA / 4/30
14.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
18.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 1/30
18.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
22.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/30
23.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/30
23.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/40
29.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/40
30.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 5/40
13.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
15.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
22.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 3/30
21.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 4/30
23.08.2014 / KRJ Kutsu / HeA / 2/30
VVJ:n alaiset sijoitukset 8kpl
09.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 2/12
06.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 2/17
10.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 4/17
12.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 4/17
12.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 1/20
14.01.2014 / VVJ Kutsu / vaativa yhdistetty pari / 3/20
25.01.2014 / VVJ Kutsu / noviisi yksilövaljakko / 2/39
29.01.2014 / VVJ Kutsu / noviisi yksilövaljakko / 2/39

Valmennukset & päiväkirja

07.08.2014 - Kouluvalmennus © omistaja
Zombie oli alkuverryttelyssä hankalahko, mikä oli kuulemma aivan tavallista. Saila sai sen kuitenkin melko nopeasti avuille, mutta ponin työskentely ei ollut kovinkaan motivoitunutta. Keskityin korjailemaan Sailan käsiä, jotka heiluivat holtittomasti ja saivat ponin ärsyyntymään. Kun kädet pysyivät paikalla, alkoi Zombiekin rentoutumaan ja oli silminnähden motivoituneempi työskentelemään. Teimme valmennuksen aikana paljon laukka työskentelyä. Alkuun käskin ratsukon vain laukata hallitusti keskilaukassa maneesin ympäri. Lisäsin harjoitteluun kolmikaarisen kiemurauran, ilman laukanvaihtoja. Vastalaukka sujui Zombielta hienosti, joten lisäsin harjoitukseen hieman pidempiä vastalaukka pätkiä. Loppuun otimme jälleen kolmikaarista kiemurauraa, mutta niin että vaihdot tehtiin käynnissä ja laukka oli kokoajan oikeaa. Aluksi Zombie ei olisi millään malttanut ottaa vaihtoja rauhassa, mutta muutaman toiston jälkeen alkoi onnistua. Lopussa kaksikko vielä harjoitteli lisättyä käyntiä ja - ravia.

22.03.2014 - Kouluvalmennus © omistaja
Olin saapunut Elm Poniesin maneesiin valmentamaan Sailaa ja hänen poniaan Zombieta. Saila mittaili jalustimia, kun saavuin paikalle. Pienen taistelun jälkeen hän kapusi Zombien selkään ja tamma lähti heti puskemaan eteenpäin. Kaksikko teki alkuverryttelyt itsenäisesti, jonka aikana Saila teki paljon pysähdyksiä, voltteja ja siirtymisiä. Pienen taistelun jälkeen Zombie alkoi hakeutua kuolaimelle ja saatoimme aloittaa valmennuksen. Käskin Sailan tehdä alkuun pitkillä sivuilla pohkeenväistöä keskihalkaisijalle saakka ja jatkaa siitä suoraan. Zombie oli hienosti avuilla ja väistöt molempiin suuntiin sujuivat hienosti alusta saakka. Annoin kaksikon kokeilla pari kertaa myös väistöjä ravissa, mikä muutaman yrittämisen jälkeen onnistui. Pohkeenväistöjen jälkeen siirryimme laukkaharjoitteluun. Toisella pitkällä sivulla Sailan tuli laukata niin lujaa kun Zombie pääsi ja lyhyelle sivulle kerätä tamma ja tehdä voltti rauhallisessa laukassa. Aluksi Zombie yritti hieman karata ympyrältä, mutta napakalla pohkeella se tajusi pian jutun juonen. Toistimme laukkaharjoitusta muutaman kerran ja kaksikko teki paljon ympyröitä ja kiemurauria laukassa. Lopuksi ratsukko sai tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Tämä poni on virtuaalihevonen

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by Melissa & Milja  Muokkaus Saila